Martovi Orchestra: Головне – це віра у спільну мету та бажання творити

26.05.2015 · Інтерв'ю

Балансуючи на межі легкої лірики та важкого саунду вінничани Martovi Orchestra знаходять ідеальне поєднання суму та оптимізму, переживань та радощів, чорного та білого. Всього, що відчуває кожен із нас. Рівновага музичних рішень досягається шляхом нескінченних експериментів та відкритості до будь-яких спроб та змін. Єдине, що залишається незмінним – жага до справжнього та якісного. Про справжнє і якісне нам, власне, і розповіли учасники гурту напередодні їхнього великого концерту в Києві, який відбудеться 31 травня.

Розкажіть трошки про історію, і більше – про сьогодення гурту.

Гурт почав існування в 2008 році, і за цей час музичний стиль та склад команди постійно змінювався та формувався, аби сьогодні зазвучати так, як ми це бачимо. На рахунку гурту виступи на численних фестивалях, в тому числі: Шешори, Арт-Поле, Славське-Рок, Уніж, Трипільскі зорі, Бандерштат, Обнова, Global Battle of the Bands, Emergenza тощо. Є дві спільні роботи з вокалісткою гурту «ДахаБраха» Іриною Коваленко.

Наразі до випуску готується другий студійний альбом, який відображає не тільки музичні зміни, а ще й деяке переосмислення основного напрямку наших ідей.

Зараз, на скільки я знаю, постало дискусійне питання: Martovi Orchestra чи Мартові. Вже визначилися? І чому це затіялося?

Визначилися. Тепер ми – Martovi Orchestra. Зміна була необхідна через те, що самі погляди гурту дещо трансформувалися. Ми почали звертати увагу на інші аспекти музики та слів, і це призвело до нового етапу у житті команди. У той же час, основа колективу залишилася незмінною, тому не хотілося міняти назву кардинально.

Хто і що справляє вплив та враження на музику колективу нині?

Звісно, банально звучить, що ми намагаємося не піддаватися впливу інших команд, проте так воно і є. Можливо, цей вплив втілюється у наших піснях підсвідомо – з цим сперечатися складно. Сергій (вокаліст) – дуже багатогранна особистість, тому і музичні смаки в нього дуже широкі.

Дана (барабани): На мій погляд, мої музичні смаки не занадто сильно впливають на той матеріал, який ми робимо, тому що це зовсім інші жанри, наприклад, Martin Grech, Otep, Godsmack, Coldplay, Bjork, Beyonce тощо.

Десь зустрів визначення вашого жанру: україно-єврейсько-цигансько-балканський рок. Це правда? І чого, все ж, у вас (точніше, у вашій творчості) більше: українського чи цигансько-балканського?:)

Сьогодні ця етнічна суміш складається з рівних частин усього вище згаданого та доповнюється драйвовими гітарними рифами у поєднанні з не тільки ліричними текстами, та ще й соціально орієнтованими.

Не так давно ви представили пісню «Танець миру», яка увійде до наступного альбому. І тут виникає два питання: 1) які пісні по настрою та тематиці ще увійдуть до платівки, і 2) коли вже альбом буде: дати, назва, трек лист тощо – в студію!:)

Новий альбом можна умовно поділити на два напрямки: ліричний та соціальний. «Танець миру» більше підходить до другої категорії. Точної дати виходу ми не можемо назвати, але сподіваємося, що це буде вже цього місяця!

Чому, зрештою, так довго тягнеться робота над альбомом? Адже попередній диск «Час» побачив світ ще у 2010-му…

За цей час ми вже декілька разів були за один крок до видання альбому, але все ж не відчували, що той матеріал був на необхідному рівні. Зараз ми раді, що змусили себе дочекатись приходу цих пісень, тому що вони відображають наші сьогоднішні погляди та ідеї. На нашу думку, в даному випадку говорити (видавати альбом) треба лише тоді, колі справді є що сказати. І ось час прийшов.

Ви готуєте третій офіційний кліп на пісню «Мамо, я екстреміст». Привідкрийте завісу цієї роботи?

Готуємо, проте поки що не привідкриємо. Можемо сказати лише, що ця робота буде відрізнятися від того, що ми робили раніше.

«Держись» це єдина російськомовна пісня в вашому репертуарі? Іншими мовами співаєте?

Ні, в нас є ще пару пісень російською. Є плани заспівати ще польською.

В наступному році виповниться 10 років гурту, здається. Слід чекати якихось цікавинок від Martovi?

Ще не 10, але ми наближаємося до цього. У числі цікавинок можна очікувати два кліпи, новий альбом та концерти на його підтримку.

До слова, не так багато наших гуртів можуть похвалитися таким довголіттям. В чому секрет, на ваш погляд, такої згуртованості банди?

Якщо чесно, то з першого повного складу (не акустичного) залишилося всього дві людини: Сергій та Дана. Головне – це віра у спільну мету та бажання творити, а не знищувати.

Якби була змога вам керувати культурними аспектами світу, то чого б позбулися перш за все, а що – запровадили? Простіше кажучи: чого не вистачає зараз сучасній культурі, на вашу думку?

Дана: Сучасній культурі не вистачає віри у те, що в Україні можна добитися свого, при цьому не прогинаючись під стандартний «формат». Яскравим прикладом тому можуть стати унікальні «ДахаБраха».

Досягнути музичного успіху можна і в нас. Якщо в тебе щось не виходить, то винен у цьому лише ти сам. Якщо нам не вдасться пробитися, то це буде свідчити про те, що ми десь помилились. І все. Ніхто інший.

Тому нашій культурі необхідно зміцнювати віру у себе та наполегливість. А цього добитися можна лише постійною роботою над собою, а не провадженням якихось мір.

Проект МАРТОВІ-ДРАМ ще актуальний? Що він собою являє?

Це вуличний проект, що складається з двох учасників (Сергій та Дана), які іноді сейшенять на барабанах. Він завжди залишається актуальним, бо це просто музична втіха у вільний час.

31 травня відбудеться ваш концерт у клубі «Диван». Що везете киянам, і що очікуєте отримати взамін?

Веземо новий матеріал, новий склад та вже звичний драйв. Прозвучать і вже давні пісні, але в новій обробці. Очікуємо теплої атмосфери та посмішок, бо саме це і ми плануємо дарувати!

Які плани Martovi Orchestra на найближче і далеке майбутнє?

Альбом, кліпи, концерти. Можливо, цікаві дуети.

Скажіть кілька слів читачам порталу:

Залишайтеся вірними собі, своїм почуттям та смакам. Любіть та творіть. Всім миру!

Митько Сяржук

© Рок.Київ

 
ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
Eat Me
Eat Me
2016
альбом
слухати
Рівновага
Рівновага
2015
альбом
слухати · рецензія
Нехай збуваєтьсяКЛІП
Нехай збувається · 2016
28 тис. переглядів
ВеснаКЛІП
Весна · 2016
19 тис. переглядів
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії