Без вагань

Без вагань

Точка Опори


1. Intro
2. Без вагань
3. Країна Мрій
4. Скелі
5. Вибір
6. Моя земля (feat Mysterya)
7. Не той
8. Тиха ніч
9. Колискова
10. Псы с городских окраин (cover Чайф)
ВСІ ТРЕКИ

Київський альтернатив-метал-гурт Точка Опори, створений у 2008 році, після понад року старанної роботи у студії презентував повноформатну платівку «Без вагань». Композиції альбому досить різноманітні – більш драйвові змінюються лірикою. А якщо вам до душі кавери – то ви за адресою – учасники гідно переграли «Псы с городских окраин» ЧАЙФа.

Відкриває альбом Intro, яке влучно налаштовує слухачів на те, що їх очікує далі. Далі – титульна пісня «Без вагань». Середньотемповий бойовик, в кращих традиціях жанру. Підштовхує до завершення недороблених справ. Трек наводить на думки про краще майбутнє, він не є фатальним, а навпаки – стверджувальним:

«Назавжди відпускаю страх, летітиму неначе птах».

Наступна пісня «Країна мрій» дещо сповільнює темп диску і робить важчим звучання, ніж у першій пісні. Приємні соло, не напружують і вставлені «в тему». Як на мене, то це одна з найкращих пісень на платівці. Якщо в першій пісні акцент зроблений більш на текст, то в «Країні мрій» – саме музична складова в пріоритеті (включаючи і мелодійність). Потім – «Скелі» – починається лірично, але ближче до середини набуває жорсткішого звучання. І хоч тексту після 2-ї хвилини ми не почуємо, та все ж те, що «нахімічили» музиканти – досить хороше. Не нестандартно, звичайно, але якісно. Ця композиція ніби демонструє «рівень» володіння учасниками гурту музичними інструментами. Що ж, в цьому аспекті можна ставити тверду «п’ятірку»! На «Виборі» зупинятися не буду лише по тій причині, що ця пісня мені нагадала Арію… Трошки важчу Арію. І хоч текст пісні доволі непоганий, але відчуття «не оригінальності» понижує враження від композиції. Тішить те, що це одиничний випадок, який не став ложкою дьогтю і не зіпсував діжку меду.

Приємним сюрпризом для мене виявився 6-й трек «Моя земля», який Точка Опори записали із іншим київським гуртом Mysterya. Ніжний, чистий, сильний жіночий вокал придає і без того гарній композиції ще більшої елегантності. Текст – чудовий. Музика – якісна. Патріотична тематика в розрізі останніх подій в нашій країні – актуальна і потрібна. Я без вагань (символічно) віддаю пальму першості саме цій пісні!

Напевно, після цього, не побоюся слова, хіта можна ставити крапку. І хоча лірична «Тиха ніч» в плані аранжування зроблена досить хороше, але загалом пісня не надто вразила. Ну а «Колискова» – це ніщо інакше, як outro, плюс: музиканти показали, що акустичні композиції в них виходять не гіршими за електричні «бойовики». Хоча – ні! Перш ніж поставити крапку, варто відзначити той самий кавер, про який йшлося на початку. І хоч є твердження, що оригінал завжди кращий за будь-який кавер, та тут той випадок, коли інша версія принаймні не поступається автентичному треку. У виконанні Точки Опору пісня набула, ніби нового дихання. Думаю, Шахрін і Ко оцінять.

В цілому, альбом досить сильний, і, на мій погляд, група належить до тих небагатьох в своєму жанрі на нашій сцені, хто робить свою справу з душею і для народу, не забуваючи про якість. Один з кращих альбомів альтернативного мелодичного металу цього річ в українській музиці (в першу чергу, завдяки першим 6 трекам).

Митько Сяржук


Виконавець:
Точка Опори
Назва:
Без вагань
Категорія:
Альбоми
Рік видання:
2014
Видавець:
self-released

ПУБЛІКАЦІЇ
Рок з молоком #75. Точка Опори
РОК З МОЛОКОМ
Рок з молоком #75. Точка Опори
11.08.2014

Історія гурту бере свій початок навесні 2008 року в місті Києві. Пройшовши через тернистий шлях гурт все ж розродився в цьому році дебютним альбомом. Про цей, без сумніву, вагомий період життя гурту розказав нам вокаліст та лідер Точки Опори Макс Зайцев

ДОСЬЄ ДИСКОГРАФІЯ
На згарищі раю
На згарищі раю
2016
альбом
слухати
РЕКОМЕНДАЦІЇ
No comment
НОВИНИ
No comment
24.03.2022

No comment

Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
НОВИНИ
Фронтмени гуртів The Gitas та O.Torvald – презентували спільну пісню
02.05.2022

«Досить» – це гімн воїнам, які зараз захищають українську землю та незалежність від воєнної агресії Росії